Facebook Twitter

TEHNOLOGIILE DE MODIFICARE GENETICA PERMIT OBȚINEREA DE NOI VACCINURI PENTRU PĂSĂRI

Noile tehnici de editare genetică pot conduce la o nouă generație de vaccinuri pentru păsările de curte, apreciază cercetătorii din Marea Britanie.

Oamenii de știință de la Institutul Pirbright au folosit tehnologia MG pentru a dezvolta un vaccin mai eficient împotriva bolii Marek și consideră că tehnica folosită ar putea deschide calea pentru alte vaccinuri.

Mai mult de 20 de miliarde de doze de vaccin sunt administrate în prezent în întreaga lume, într-o încercare de a stopa boala Marek, care ar putea ucide chiar și 20% din efectivele mondiale de păsări de curte.

Virusul herpetic al curcanului (HTV) este utilizat pe scară largă în dezvoltarea de vaccinuri aviare, prin eliberarea agenților patogeni în organismul păsărilor, cu scopul de a crea răspunsul imun care le protejează de boală. Numai că tehnologiile disponibile în prezent sunt dificile și consumatoare de timp. De asemenea, în cazul bolii lui Marek, vaccinurile obținute prin metodele existente nu pot oferi un nivel de protecție suficient de înalt. Păsările sunt protejate doar împotriva câteva tulpini de virus al bolii Marek, fiind vulnerabile la alții.

Yongxiu Yao, cercetător senior la Institutul Pirbright, a folosit o tehnologie de editare genetică pentru a modifica virusul HTV. Astfel a reușit să genereze un vaccin cu totul nou, care este capabil să protejeze împotriva celor mai periculoase tulpini ale virusului bolii Marek.

Dr. Yao a declarat: “Aceasta a fost o mare oportunitate de a crea o nouă generație de vaccinuri. HTV este utilizat pe scară largă pentru producerea unei varietăți de vaccinuri împotriva febrei aviare. Ingineria genetică  a deblocat potențialul său de a proteja împotriva tuturor tulpinilor de virus al bolii Marek, precum și a altor virusuri aviare periculoase, cum ar fi gripa aviară, care este, de asemenea, un pericol și pentru om. Ca rezultat, vaccinuri mai eficiente și mai ieftine vor contribui la protejarea sănătății umane și aviare și, potențial, vor aduce beneficii sociale și economice majore în Marea Britanie și în întreaga lume.”

Institutul Pirbright a început deja discuțiile cu companii internaționale producătoare de vaccinuri pentru păsări de curte referitoare la dezvoltarea comercială a noii tehnologii.

Cercetarea a fost realizată în colaborare cu Wellcome Trust Sanger Institute, iar rezultatele ei  au fost publicate în The International Journal of Vaccines and Technologies.

În prezent, boala Marek pune mari probleme avicultorilor din Etiopia.

 

Articolul integral poate fi citit pe http://www.fwi.co.uk/poultry/genetic-engineering-could-revolutionise-poultry-vaccines.htm 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.