Facebook Twitter

ABR împlinește zece ani!

Acum zece ani, la București, un grup de entuziaști a avut inițiativa creării unei asociații profesionale a celor care utilizează biotehnologiile. La acea vreme, termenul de „biotehnologie” părea mai degrabă apropiat de domeniul literaturii SF, decât de o știință serioasă, în percepția publicului din România. Și tocmai asupra acestui lucru s-au concentrat membrii asociației AgrobiotechRom: al popularizării preocupărilor acestei științe. Încet-încet, asociației i s-au alăturat echipa de voluntari, alcătuită în marea ei majoritate din studenți ai USAMV. Astăzi, unii dintre ei sunt absolvenți sau masteranzi ai Facultății de Biotehnologie, care a apărut între timp, poate și datorită, într-o oarecare măsură, acelor entuziaști care au înființat ABR.

În cei zece ani de activitate, AgrobiotechRom a fost o prezență constantă, chiar dacă nu întotdeauna foarte vizibilă, în domeniul conștientizării agricultorilor, dar și a publicului larg, asupra perspectivelor pe care le oferă biotehnologiile. Prin site-urile sale, ca și prin diversele conferințe, mese rotunde, ateliere și demonstrații pe care le-a organizat, Asociația i-a adus pe cei interesați mai aproape de acest minunat domeniu. Pe de altă parte, în cadrul activității sale internaționale, ca membru al Europa Bio, s-a străduit să facă auzită vocea fermierilor și cercetătorilor români la nivel european și mondial, alături de colegii din alte țări.

Și acum, cu ocazia aniversării unui deceniu de la înființare, ABR a organizat un eveniment de talie. În colaborare cu Ambasada SUA la București a organizat o masă rotundă cu tema „Inovații în ameliorarea plantelor – evoluții recente și traiectorii viitoare”. Principalii protagoniști ai evenimentului, care va avea loc pe 25 septembrie la București, vor fi Julian Adams, profesor la Departmentul de Biologie Moleculară,

Celulară și Dezvoltare al Universității Michigan, SUA, care va vorbi despre biotehnologiile moleculare și reglementarea acestora și Martina Helminger, cercetător la Institutul pentru Cercetare în Chimie și Tehnologie din Austria, artizan al uneia dintre cele mai recente inițiative cetățenești din Europa: “Creșteți progresul științific – Agricultura contează!”.

Pe 26 septembrie, la Iași, celor doi conferențiari li se va alătura și d-na Anne-Claire Vial, Președintele Institutului Arvalis, din Franța, care va vorbi despre această deosebită inițiativă a fermierilor din Hexagon. Pleiada conferențiarilor de la evenimentul ce va avea loc la USAMV Iași va fi completată de dl. Mihael Cristin Ichim, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Științe Biologice de la Piatra-Neamț, care va prezenta experiența recentă a României în studiul și utilizarea biotehnologiilor agricole moderne. 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.