Facebook Twitter

Biotehnologia are un rol important în lupta împotriva foametei !

La începutul lunii februarie, în paginile jurnalului EuropaBio, John Brennan, secretarul general al acestei organizații, a dorit să transmită un mesaj către toți cititorii. În continuare, publicăm varianta în limba română a articolului său:

    „Obiectivele  Programului de Dezvoltare Durabilă a Organizației Națiunilor Unite (SDG) reprezintă un impuls puternic pentru progresele înregistrate pe planeta noastră, a cărei populație va crește la aproape 10 miliarde de persoane până în 2050. Realizarea unor progrese semnificative în direcția SDG necesită cele mai bune instrumente și politici pentru a furniza rezultate semnificative. Aceastea includ facilitarea aplicării biotehnologiei.
    OCDE definește biotehnologia drept "aplicarea principiilor științifice și a metodelor tehnologice la prelucrarea materialelor de către agenții biologici". Prefer să spun că este vorba despre aplicarea biologiei în beneficiul omenirii și al mediului. Oricum, e clar că durabilitatea este inerentă în domeniul biotehnologiei, făcând din aceasta, în mod evident, un instrument pentru atingerea SDG.
    Beneficiile biotehnologiei sunt clare și măsurabile. Se estimează că potențialul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon prin biotehnologia industrială va fi echivalent cu emisiile provenite de la 490 milioane de automobile până în 2030, iar biotehnologia roșie reduce deja povara bolilor comune, cum ar fi cancerul, dar și bolile rare precum fibroza chistică. Biotehnologia agricolă, inclusiv culturile modificate genetic, contribuie la îndeplinirea primele două obiective de pe lista ONU, respectiv "fără foamete" și "fără sărăcie", permițând agricultorilor să cultive sau să importe în mod eficient culturi care sunt mai hrănitoare sau mai rezistente la schimbările climatice ori la boli, dăunători și buruieni.
    Deși niciun instrument individual nu poate realiza SDG singur, oferind agricultorilor acces la inovație și tehnologie se poate avansa foarte mult în această direcție. De plantele modificate genetic, de exemplu, beneficiază milioane de fermieri mici și familiile lor din 19 țări în curs de dezvoltare. Ei au câștigat astfel 174 milioane de hectare de teren arabil. De asemenea, Europa beneficiază foarte mult de importurile de culturi modificate genetic, iar cultivarea porumbului modificat genetic în Spania a oferit beneficii considerabile după aproape 20 de ani de cultivare.
    S-au înregistrat deja multe progrese în lupta împotriva sărăciei alimentare, datorate în mare măsură inovațiilor din agricultură, care au permis agricultorilor să îmbunătățească în mod constant cantitatea și calitatea producțiilor, având ca rezultat o creștere a resurselor lor funciare. Cu toate acestea, se așteaptă ca fermierii de mâine să fie mai productivi și mai ecologici. Cea mai recentă cifră referitoare la populația afectată de foamete - 815 de milioane de oameni - arată că este nevoie de mult mai multe investiții.
    Progresele durabile vor continua să necesite știință, inovare și tehnologie. Revizuirea Strategiei UE privind bioeconomia ar trebui să pună la bază acest lucru, punând în același timp accentul pe sinergiile cu o economie circulară eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Astfel, prin recunoașterea și promovarea inovării în domeniul biotehnologiei, Europa se va putea afla în poziția de lider mondial în atingerea Obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă.”
    John Brennan este secretarul general al EuropaBio din iunie 2017. Absolvent al Universității de Științe din Dublin, Irlanda, cu studii postuniversitare în domeniul controlului calității și ingineriei mediului, John are o experiență de peste 25 de ani, atât pe partea de reglementare, cât și pe cea industrială. În rolul său la EuropaBio, John a lucrat la continuarea unui dialog deschis, echitabil și constructiv cu toți factorii implicați, pentru a se asigura că societatea, inclusiv industria biotehnologiei, se dezvoltă într-un mod care aduce beneficii tuturor.

Articolul original este disponibil pe https://us2.campaign-archive.com/?u=e9f9a8afa162b5fa860959573&id=e021893c82
  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.