Facebook Twitter

Comunicat de Presa EuropaBio consideră că dezinformarea trebuie combătută încă de la sursă!

Ca reacție la hotărârea adoptată de Comisia Europeană privind vaccinarea, la sfârșitul lunii aprilie, John Brennan, secretarul general al EuropaBio, a declarat: "Îmi amintesc de faimoasa afirmație a senatorului american Pat Moynihan," fiecare este  liber să aibă propria opinie, dar nu și să facă ceea ce vrea ". Prin urmare, salutăm inițiativa Comisiei. Exemplul vaccinurilor demonstrează că este posibil ca o conducere politică informată, împreună cu autoritățile și comunitatea științifică să biruiască dezinformarea, prin punerea în aplicare a politicilor bazate pe dovezi, chiar și atunci când o parte semnificativă a populației a fost dezinformată “
    Dezinformarea este o realitate nefericită. Nu numai că afectează negativ politica noastră, dar are și un impact negativ asupra inovării și progresului în Europa. Printre exemple se numără culturile modificate genetic, care au acum o istorie de 20 de ani de utilizare sigură, și vaccinarea, în cazul căreia spaime generate de informații nesusținute de fapte pun vieți în pericol.

Eforturile de combatere a dezinformării ar trebui să abordeze, de asemenea, în mod concret, sursele ei, modelele de afaceri susținute și sursele ei de finanțare. În plus, avem nevoie de o politică europeană clară asupra răspunsului la întrebarea dacă instituțiile publice ar  mai trebui să utilizeze banii contribuabililor pentru a finanța campanii care dezinformează în mod deliberat.
    De asemenea, recomandăm ca acțiunile planificate de Comisie să țină seama de imperativul îmbunătățirii încrederii în știință.
    "Indiferent dacă este vorba despre vaccinuri, evoluție, schimbări climatice sau OMG-uri, credem cu tărie că dovezile solide, nu dezinformarea, ar trebui să orienteze deciziile politice", a concluzionat John Brennan.

Mai mult de 280 de instituții științifice din întreaga lume confirmă: culturile modificate genetic sunt cel puțin la fel de sigure ca și culturile convenționale.  Dintre ele, 87 de instituții științifice sunt din Europa. Consiliul Consultativ al Academiilor Europene (EASAC) afirmă: "Există dovezi convingătoare că culturile modificate genetic pot contribui la obiectivele dezvoltării durabile, cu beneficii pentru agricultori, consumatori, mediu și economie".
    În ultimii 25 de ani, UE a cheltuit peste 300 de milioane de euro pentru peste 50 de studii complementare privind OMG-urile, confirmând în mod constant consensul științific la nivel mondial, conform căruia toate culturile modificate genetic sunt cel puțin la fel de sigure ca și culturile convenționale.

Forma originală a comunicatului este disponibila pe http://www.europabio.org/cross-sector/publications/disinformation-should-be-tackled-its-source

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.