Facebook Twitter

Enzima care controlează dezvoltarea rădăcinilor – un pas către plante mai rezistente

Recent, un consorțiu format din mai multe laboratoare universitare europene a reușit să identifice o genă care controlează dezvoltarea sistemului radicular al plantelor. Acest sistem este esențial pentru plantă, căci oferă stabilitate, apă și hrană. Prof. Ive De Smet și prof. Tom Beeckman (VIB-UGent Center for Plant Systems Biology), împreună cu cercetători de la Universitatea Nottingham (Marea Britanie), Universitatea Heidelberg (Germania) și Universitatea din Copenhaga (Danemarca) au descoperit o enzimă nouă, care controlează formarea ramificațiilor din rădăcină. Rezultatele lor vor fi publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Prof. Ive De Smet și echipa sa investighează modul în care plantele se confruntă cu mediile în schimbare, în special cu extremele de temperatură și stresul cauzat de secetă. Prof. Tom Beeckman și echipa sa studiază modul cum au evoluat și cum se dezvoltă lateral rădăcinile. La plante, noi organe se formează tot timpul, pe baza unei “reguli” stricte care stabilește când și unde se formează un nou organ și modul în care celulele trebuie să crească și să se dividă.

Pentru a investiga formarea de organe la plante, cercetătorii au folosit ramificarea rădăcinilor ca model. Acest proces are loc continuu de-a lungul rădăcinii în creștere și necesită o coordonare extrem de fină a diviziunilor asimetrice ale celulelor în celule care pot da naștere la rădăcini noi, împreună cu sincronizarea proceselor din țesuturile înconjurătoare. Astfel, rădăcinile se dezvoltă pentru a optimiza utilizarea substanțelor nutritive și apei din sol.

Dr. Ramakrishna (Universitatea din Nottingham), care este primul autor al studiului, explică modul în care echipa a descoperit o componentă nouă prin care plantele controlează acest lucru: „Pentru a identifica factori noi implicați în guvernarea ramificării rădăcinilor, am explorat care sunt genele exprimate în timpul etapele incipiente ale procesului. Aceasta a dus la identificarea unei enzime modificatoare a peretelui celular - o moleculă care reglează reacțiile chimice - ce controlează diviziunile celulare pentru creșterea unei noi rădăcini."

Rezultatele demonstrează că există o legătură foarte strânsă între mărimea celulelor ce afectează poziția diviziunilor celulare și localizarea și creșterea noilor ramuri radiculare.

Prof. Tom Beeckman (VIB-UGent) a adăugat, la rândul său: „Identificarea acestei enzime este doar un prim pas. Următoarea provocare este de a descoperi modul în care aceste modificări ale peretelui celular controlează dimensiunea celulelor și modul în care aceasta este coordonată cu alte procese moleculare în timpul ramificării rădăcinilor. " Prof. Ive De Smet (VIB-Ugent) a continuat: „În final, ne străduim să înțelegem modul în care plantele răspund la mediul lor în continuă schimbare. Îmbunătățirea arhitecturii rădăcinilor poate contribui la stabilizarea producției plantelor în condiții adverse de mediu. "

Studiul deschide noi căi de cercetare ar putea duce la tehnici inovatoare de îmbunătățire a arhitecturii rădăcinilor, care ar conduce la producții mai mari și la plante mai rezistente la secetă și la stresul cauzat de lipsa nutrienților.

 

Articolul original este disponibil pe http://www.vib.be/en/news/Pages/Knowing-how-cells-grow-and-divide-can-lead-to-more-robust-and-productive-plants.aspx 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.