Facebook Twitter

Indienii au creat două soiuri noi de năut

Fermierii indieni vor putea în curând să cultive două soiuri noi de năut cu toleranță îmbunătățită la secetă și rezistență crescută la boli. Soiurile au fost dezvoltate de Institutul de Cercetări Agricole din India și Universitatea de Științe Agricole din Raichur, folosind metode moleculare și inovații genomice, ceea ce a permis ca cercetarea să se desfășoare într-o perioadă scurtă de timp.

Cercetătorii au căutat pe harta genetică a năutului gene care conferă rezistență la secetă. Cum nu au găsit niciuna, au căutat gene care să facă indirect acest lucru, așa cum sunt cele care determină lungimea și volumul rădăcinii. Ei au identificat genele ICC 4958, care au fost transferate la cele mai răspândite culturi, precum Pusa 372. Soiul rezultat tolerant la secetă, Pusa 10216, a dat rezultate promițătoare și a produs cu 12% mai mult decât soiul convențional.

Soiul de năut Annigeri-1 este foarte sensibil la atacul Fusarium. Prin urmare, cercetătorii au transferat o genă a unui soi rezistent la boli (WR315) la Annigeri-1 și au obținut Super Annigeri-1 care prezintă rezistență la Fusarium și produce cu 7% mai mult decât Annigeri-1.

În India năutul este unul dintre alimentele folosite pe scară largă, astfel încât aceste rezultate se traduc în practică printr-o viață un pic mai bună pentru fermieri. Sărăcia agricultorilor indieni este cunoscută în întreaga lume. În această țară, mulți fermieri trăiesc, împreună cu familiile lor, la limita supraviețuirii.

Articolul original este disponibil pe https://nacikgoz.blogactiv.eu/2019/11/30/a-record-in-plant-breeding-new-varieties-in-the-fourth-year/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.