Facebook Twitter

O cale mai ieftină pentru protecția soia împotriva NQS

Un grup de cercetători în domeniul biologiei plantelor de la Universitatea Missouri (Statele Unite), a reușit să identifice unul dintre mecanismele pe care Nematode de chist de soia (NQS) le folosesc pentru a invada plantele și de a absorbi nutrienții care le susțin viața.

NQS sunt unul dintre cei mai devastatori paraziți ai soia din întreaga lume. Insectele atacă sistemul radicular al plantelor de soia, dar nu se rezumă numai la aceste culturi.

În urmă cu cincisprezece ani, echipa de experți de la Universitatea Missouri a descoperit indicii despre modul în care nematodele folosesc lanțuri scurte de aminoacizi sau peptide, pentru a se hrăni cu rădăcinile plantei de soia. Folosind tehnologii de secvențiere de generație următoare, echipa a descoperit că nematodele produc un al doilea tip de peptidă care poate „prelua” în mod eficient celulele stem ale plantelor care sunt apoi utilizate pentru a crea căi prin care să absoarbă nutrienți din întreaga plantă. Cercetătorii au comparat aceste peptide cu cele produse de plante și au descoperit că erau identice cu cele folosite de plante pentru menținerea celulelor stem vasculare, cunoscute sub numele de peptide CLE-B.

Echipa a sintetizat peptida nematodului CLE-B și a aplicat-o pe celulele vasculare Arabidopsis. Astfel au descoperit că peptidele nematode au declanșat un răspuns de creștere în Arabidopsis, în același mod în care peptidele plantelor în sine afectează dezvoltarea. Atunci când echipa a blocat genele pe care plantele Arabidopsis le utilizează pentru a-și viza propriile celule stem, nematozii nu au putut să acționeze la fel de eficient, locul de alimentare al nematodului a fost compromis.

"Prin eliminarea acestei căi, am redus dimensiunea locului de alimentare pe care nematozii îl folosesc pentru a controla planta. Este prima dată când am putut demonstra că nematodul modulează sau controlează calea vasculară a plantei", a explicat un reprezentant al echipei de cercetători pentru PLOS Pathogens.

Melissa Goellner Mitchum, unul dintre cercetătorii implicați în proiect apreciază că astfel a fost deschisă calea spre economisirea a miliarde de dolari anual, bani care acum sunt folosiți în lupta împotriva nematozilor.

Mai multe amănunte puteți afla de pe https://munewsarchives.missouri.edu/news-releases/2017/0213-fighting-world-hunger-researchers-discover-a-new-link-to-fight-billion-dollar-threat-to-soybean-production/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.