Facebook Twitter

Oamenii de știință elvețieni actualizează CRISPR pentru a edita mai multe gene simultan

Editarea genomului prin metoda CRISPR a revoluționat industria biotehnologiei, oferind un mod ușor și rapid către realizarea organismele modificate genetic. Până acum, însă, prin tehnicile CRISPR nu s-a reușit decât editarea a maximum șapte gene simultan. Acum, însă, un grup de cercetare din ETH Zurich (Elveția) a reușit să depășească această limită, utilizând CRISPR.

Cercetătorii au conceput o modalitate de a depăși această limitare cu o tehnică CRISPR capabilă să editeze 25 de gene simultan. Acest număr ar putea fi, de asemenea, crescut până la sute de gene simultan. Această metodă permite editarea rețelelor de gene și reprogramarea celulelor stem pentru a deveni terapii celulare, cum ar fi celulele pielii sau celulele pancreatice producătoare de insulină.

Cea mai cunoscută tehnică de editare a genomului, CRISPR-Cas9, folosește enzima de tăiere a ADN-ului Cas9 și o moleculă de ARN care ghidează Cas9 spre locul în care este tăiat genomul. În locul lui Cas9, acest ultim studiu publicat în Nature Methods, a folosit enzima Cas12a, care poate tăia atât ADN-ul cât și ARN. Pentru a face Cas12a să taie gene multiple, cercetătorii au folosit un lanț de mai multe molecule de ghid ARN, ca o „listă de succes” de gene pentru editare.

Pe lângă editarea mai multor gene simultan, tehnica are și alte modalități de reglare a terapiilor celulare. De exemplu, capacitatea de a reduce ARN din Cas12a poate fi utilizată pentru a „amuți” o genă țintă distrugând moleculele de mARN care codifică gena.

Potrivit lui Randall Platt, profesor la Departamentul de Știință și Inginerie a Biosistemelor la ETH Zurich și autor principal al studiului, alte grupuri au dezvoltat mai multe elemente referitoare la utilizarea enzimei Cas12a, dar deocamdată obiectivul lor este de a le combina într-o abordare unică și convenabilă. „Ca o analogie, alții din domeniu au cuțite, foarfece și șurubelnițe foarte puternice, dar moi am creat un briceag al armatei elvețiene care permite toate aceste acțiuni în aceeași manieră concertată”, explică Platt.

Articolul original este disponibil pe https://labiotech.eu/medical/crispr-cell-therapy-eth-zurich/?mc_cid=79b8fe7455&mc_eid=63dbba79d4 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.