Facebook Twitter

Săptămâna Europeană a Biotehnologiilor, prilejul a două evenimente de marcă în România

Săptămâna Europeană a Biotehnologiilor a fost marcată în România prin două evenimente de înaltă ținută. Primul dintre ele a avut loc la București, pe 25 septembrie. La masa rotundă cu tema „Inovații în ameliorarea plantelor – evoluții recente și traiectorii viitoare”, profesorul Julian Adams, de la Departamentul de Biologie Moleculară, Celulară și Dezvoltare al Universității Michigan, din SUA, a prezentat avantajele economice, sociale și de mediu pe care le prezintă cultivarea plantelor obținute prin noile tehnici de reproducere și selecție. Domnia-sa a insistat asupra importanței pe care o are înțelegerea faptului că noile tehnologii, precum CRISPR, sunt deosebit de precise și total diferite față de tehnicile folosite în genetică acum un deceniu, când Europa a adoptat reglementările care guvernează și acum OMG-urile.„Aceste reglementări sunt învechite și nu sunt aplicabile produselor obținute cu noile tehnologii”, a evidențiat domnia-sa.

În același ton și oarecum în completarea profesorului Julian Adams a fost prezentarea Martinei Helminger, cercetător în cadrul Institutului pentru Chimie și Tehnologie de la Viena. Ea este unul dintre cei care au demarat o inițiativă cetățenească de proporții în Uniunea Europeană: „Creșteți progresul știinșific – Agricultura contează”. Inițiativa constă în cererea adresată Comisiei Europene de a adopta o decizie care să acorde o mai mare importanță științei puse în slujba dezvoltării agriculturii, inclusiv prin permiterea utilizării plantelor obținute prin noile tehnologii de editare a genomului. Pentru a fi validă, această inițiativă are nevoie de un milion de semnături ale cetățenilor din cel puțin șase țări UE. Semnăturile trebuie strânse până în toamna anului 2020.

Discuțiile care au urmat s-au dovedit a fi animate și pline de substanță. Manifestarea a continuat a doua zi, pe 26 septembrie, la Iași. Acolo, celor doi conferențiari de la București li s-au adăugat, în Amfiteatrul Mare al USAMV, și d-na Anne-Claire Vial, președintele Institutului de Cercetare Arvalis, din Franța. Domnia-sa a vorbit despre așteptările fermierilor din Hexagon în ceea ce privește tehnologiile vegetale de ultimă generație, dar și despre modul în care institutul pe care îl conduce reușește să le satisfacă. La rîndul său, vorbitoarea a apreciat că actualele limitări impuse de legislația europeană utilizării rezultatelor obținute prin utilizarea noilor tehnici de selecție și reproducere constituie o piedică serioasă în calea progresului.

Seria de vorbitori a fost încheiată de dl. Mihael Cristin Ichim, cercetător la Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Științe Biologice de la Piatra Neamț. Domnia-sa a vorbit despre experiența României și a fermierilor români în domeniul utilizării biotehnologiilor moderne. 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.