Facebook Twitter

Scoțienii au găsit secretul orzului rezistent la secetă

Oamenii de știință de la Universitatea Heriot-Watt (Marea Britanie), conduși de Peter Morris, au identificat gena din orz responsabilă pentru rezistența la secetă. Echipa de cercetare a arătat că gena HvMYB1 controlează toleranța la stres la cereale, așa cum este cazul orzului. Aceasta este prima dată când gena respectivă este asociată cu rezistența la secetă.

Conform echipei de cercetare, identificarea unei gene specifice pentru rezistența la secetă a fost o provocare, deoarece orzul are peste 39.000 de gene, aproape dublu față de oameni.

Cercetătorii au crescut exprimarea HvMYB1 în plantele de testare, în condiții de secetă simulate. Astfel ei au demonstrat că plantele cu HvMYB1 exprimat în mod proeminent au supraviețuit perioadelor prelungite de secetă.

Variația genetică este esențială în reproducerea plantelor pentru rezistență, astfel încât echipa lui Morris speră că această cercetare va fi folosită acum de crescătorii de plante ca un marker al rezistenței la secetă. Concentrarea atenției asupra diferitelor soiuri de orz în care această genă este exprimată în mod natural mai proeminent poate duce la o mai mare variație a moștenirii genetice a plantelor de cultură și la culturi mai rezistente la secetă în anii următori.

Morris consideră descoperirea echipei sale semnificativă, deoarece va ajuta la dezvoltarea culturilor rezistente la secetă în viitor. „Întrucât schimbările climatice se accelerează și experimentăm anotimpuri extreme, este esențial să menținem continuitatea ofertei. Acest lucru este important pentru industrii cheie precum whisky-ul, unul dintre principalele produse de export din Marea Britanie ”, a explicat cercetătorul. El a adăugat că descoperirea sa are implicații și asupra altor culturi de cereale, precum grâu, porumb și orez.

Cercetarea a fost finanțată de Asociația producătorilor de scotch whisky, care are ca scop asigurarea sustenabilității industriei de whisky din Scoția. „Agricultura din Scoția furnizează unele dintre cele mai bune cereale de oriunde în lume, iar aceste descoperiri recente contribuie la un program de cercetare și dezvoltare la nivelul întregii industrii, care ajută la menținerea avantajului competitiv al scotch whisky ca un produs emblematic scoțian. Industria de scotch whisky susține 10.000 de locuri de muncă în întreaga Scoție și suntem mândri că am finanțat această cercetare într-un element fundamental al lanțului său de aprovizionare", a declarat un reprezenytant al Asociației.

Valoarea cerealelor pentru economia Regatului Unit este semnificativă. În 2018, valoarea grâului a crescut cu 95 de milioane de lire sterline, până la 2.084 de milioane de lire sterline, în timp ce valoarea totală a orzului a crescut cu 85 de milioane de lire sterline, la 957 de milioane de lire sterline ca urmare a prețurilor mai mari (cu 10%). Industria de whisky valorează 5 miliarde de lire sterline anual pentru economia scoțiană.

Articolul original este disponibil pe https://www.hw.ac.uk/news/articles/2019/Barley.htm 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.