Facebook Twitter

Secretarul de stat pentru Agricultură al SUA: „Este, în esență, o tehnică naturală de reproducere care a fost accelerată!”

În ceea ce privește alimentele, factorii de decizie din UE ar trebui să ia decizii bazate pe știință, dacă vor să ajute fermierii europeni să abordeze preocupările legitime în ceea ce privește sustenabilitatea”, a declarat Sonny Perdue, secretarul de stat al SUA pentru Agricultură.

Vorbind cu un grup de jurnaliști în timpul vizitei pe care a făcut-o la sfârșitul lunii ianuarie la Bruxelles, Perdue a declarat că factorii de decizie din UE nu sunt naivi cu privire la provocările din agricultură. Aceasta a fost concluzia sa, după ce, în prealabil s-a întâlnit cu comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, cu Stella Kyriakides, responsabila în cadrul Comisiei UE pentru Sănătate, și cu comisarul pentru comerț, Phil Hogan.

Întrebat de EURACTIV dacă factorii de decizie din UE sunt dispuși să deschidă discuția privind utilizarea biotehnologia în agricultură, Perdue a declarat:„Când este vorba de oameni care au fost oameni aleși, ei trebuie să asculte opinia publică, dar cred că ei înțeleg responsabilitatea lor ca lideri. Trebuie să luăm decizii politice bazate pe dovezi științifice solide atunci când vine vorba de alimente. Și cred că sunt dispuși să facă asta! ”

El a mai adăugat că există „o oarecare teamă în ceea ce privește capacitatea de a contracara unele dintre ONG-urile care activează aici răspândind frica în ceea ce privește abordarea bazată pe hazard și teamă și nu pe baza evaluării riscului”.

„Folosesc exemplul cu sarea alimentară, care poate fi periculoasă dacă o consumi în cantitate prea mare, dar totuși o folosim regulat. Și de aceea avem LMR (limita maximă de reziduuri) pentru pesticide.”

Comentând discuțiile în curs privind viitoarea politică agricolă comună a UE după 2020, Perdue și-a exprimat îngrijorarea că nu va merge în direcția corectă. „Mă preocupă ca UE să se îndrepte către a oferi un grad de bunăstare prin politica agricolă comună, încercând să compenseze ceea ce nu va permite fermierilor să facă așa cum știu să facă ”, a spus oficialul american.

Problema biotehnologiei în agricultura UE a provocat dureri de cap în toată Europa, în special în urma deciziei Curții Europene din 2018, conform căreia organismele obținute prin tehnica de reproducere a plantelor de mutageneză sunt OMG și ar trebui, în principiu, să se încadreze în Directiva privind OMG.

Decizia a surprins industria și fermierii, care au spus că au fost lipsiți de instrumentele necesare care să-i ajute să abordeze problemele de mediu și să reușească să concureze cu alți fermieri din întreaga lume.

Pe de altă parte, ONG-urile au salutat decizia, spunând că Curtea a împiedicat „noile OMG” să intre pe piața UE prin ușa din spate.

Perdue a apărat puternic utilizarea tehnicilor de reproducere a plantelor, cum ar fi CRISPR, spunând că este o tehnică de reproducere genică netransgenică. „Este, în esență, o tehnică naturală de reproducere care tocmai a fost accelerată. Avem responsabilitatea de a comunica asta publicului: că acestea nu sunt creaturi ciudate, de tip Frankenstein”, a spus politicianul american.

 

„Știm că putem accelera unele lucruri prin inginerie genetică, manipularea ADN-ului, pentru a obține un produs mai bun, mai eficient, mai sănătos, mai sigur. În acest fel, trebuie să comunicăm asta și Europa trebuie să comunice publicului aceste lucruri ”, a spus Perdue și a adăugat că Parlamentul UE ar trebui să fie conștient, la rândul său, de avantajele acestor tehnici.

„Cred că în acest fel trebuie lucrat în cadrul Comisiei Europene pentru a rezolva chestiunea. Credem că este un instrument pe care fermierii europeni îl pot utiliza. Este sigur și eficient, este sănătos și este accesibil ”, a spus el.

Perdue a insistat că deciziile privind alimentele ar trebui să se bazeze pe știință și opinia publică europeană trebuie să înțeleagă că, dacă aleg să aibă o zonă fără tehnologie, producătorii lor vor fi într-un dezavantaj imens, nu doar față de Statele Unite, ci în ceea ce privește și restul lumii, inclusiv Asia, unde utilizarea tehnologiei este în creștere

„Vrem sustenabilitatea mediului, dorim sustenabilitatea socială, dar trebuie să existe și durabilitate economică. Dacă nu aveți durabilitatea economică și în sectorul agricol, nu veți avea durabilitate ecologică sau socială ”, a concluzionat el.

Articolul original este disponibil pe https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/us-agriculture-chief-urges-eu-to-listen-to-science-not-fear-mongering-ngos/ 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.