Facebook Twitter

Studiu:„Culturile MG au un mare potențial de piață”

Culturile modificate genetic, cu un conținut crescut de vitamine și/sau minerale au un mare potențial de îmbunătățire a sănătății publice, dar disponibilitatea lor pentru consumatori este încă redusă, ca urmare a opiniei publice negative. Cercetările de la Universitatea din Gent, publicate recent în Nature Biotechnology, au demonstrat că aceste culturi au un potențial de piață promițător.
    În ultimii ani, au fost dezvoltate diferite culturi modificate genetic, cu beneficii pentru sănătate, în care au fost adăugate gene. Exemple notabile sunt orezul îmbogățit cu pro-vitamina A (cunoscută și sub numele de "Golden Rice") și orezul îmbogățit cu folat, dezvoltat la Universitatea din Gent.

    La cincisprezece ani de la crearea "Orezului de aur", care a fost primul OMG cu beneficii pentru sănătate, dezvoltatorii unor astfel de culturi biofortificate transgenice au puține motive să sărbătorească. Până în prezent, niciunul dintre aceste OMG-uri nu este aprobat pentru cultivare, spre deosebire de OMG-urile cu trăsături agronomice. În ciuda acestui fapt, șase recolte majore de bază au fost cu succes biofortificate cu una sau mai multe vitamine sau minerale. În mod evident, aceste OMG-uri cu beneficii pentru sănătate au un mare potențial. Într-un studiu recent, de la Universitatea din Gent, nu numai impactul culturilor modificate genetic asupra sănătății umane, ci și potențialul lor de piață au fost demonstrate în mod convingător.
    Cercetările de la UGent arată că, în general, consumatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru OMG-uri cu beneficii pentru sănătate, cu procente variind de la 20% la 70%. 
    În special în regiunile cum ar fi China și Brazilia - care sunt considerate piețe cheie pentru aceste culturi îmbunătățite nutrițional - în care o mare parte a populației suferă de deficiențe nutritive, cota de piață potențială a acestor OMG-uri este ridicată.
    Tot mai multe studii arată că aceste OMG-uri au un impact pozitiv asupra sănătății umane. Așa cum era de așteptat, creșterea cantității de micronutrienți multipli în aceeași cultură, prin modificări genetice, produce cele mai bune rezultate. Această metodă generează beneficii agregate pentru sănătate la un cost relativ scăzut.
    Deși OMG-urile cu beneficii pentru sănătate nu sunt un panaceu pentru eliminarea malnutriției, ele oferă o alternativă complementară și rentabilă atunci când alte strategii sunt mai puțin reușite sau fezabile, concluzionează studiul.

 

Articolul original este disponibil pe www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150113090428.htm --
  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.