Facebook Twitter

Un pas uriaș spre un statut juridic al CRISPR în UE

Avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene Michal Bobek și-a publicat opinia (fără caracter obligatoriu) cu privire la cadrul juridic în care ar trebui  înscrise organismele obținute prin mutageneză direcționată. 
    Publicat la 18 ianuarie 2018, avizul concluzionează că organismele obținute prin mutageneză sunt scutite de obligațiile de reglementare privind organismele modificate genetic sau transgenice. 

    Avizul reprezintă un pas esențial pe calea obținerii clarității juridice necesare pentru reglementarea statutului plantelor care au fost obținute prin cele mai recente metode de îmbunătățire genetică, cum ar fi tehnologiile CRISPR.
    Michal Bobek subliniază că, deși organismele obținute prin mutageneză trebuie să facă obiectul controalelor de siguranță relevante și să fie supuse obligațiilor de trasabilitate, etichetare și monitorizare, ele nu pot fi încadrate în legislația organismelor modificate genetic sau transgenice. "Spre deosebire de transgeneză, mutageneza nu implică inserarea ADN-ului extern într-un organism viu", precizează juristul.
    Avizul, formulat în cauza C-528/16, a fost emis ca urmare a unei cereri de pronunțare a unei hotărâri preliminare, formulată de Consiliul de Stat francez cu privire la patru întrebări referitoare la statutul juridic al mutagenezei direcționate. O decizie definitivă a Curții este așteptată la mijlocul anului 2018. Hotărârea ar trebui să ofere o securitate juridică și o previzibilitate sporită în această privință, după zece ani de dezbateri în Uniunea Europeană.
    Aceste opinii și decizii sunt utile pentru a clarifica statutul de reglementare a produselor care au fost dezvoltate utilizând cele mai recente instrumente biotehnologice. În plus, Comisia Europeană ar trebui să creeze platforme incluzive, bazate pe fapte, pentru a promova dialogul, schimbul de informații și a construi încrederea. Acestea sunt componentele esențiale care permit societății să beneficieze de produsele inovatoare ce pot fi obținute prin noile metode de editare a genomului.
    Trebuie menționat faptul că mecanismul de consultare științifică al Comisiei Europene a confirmat că "precizia și controlul (de aplicare a noilor tehnici în biotehnologia agricolă, cum ar fi editarea genomului) sunt mai mari decât utilizarea îmbunătățirii convenționale sau a tehnicilor de modificare genetică “.
    Articolul original este disponibil pe http://fundacion-antama.org/ue-mas-cerca-de-clarificar-marco-legal-nuevas-tecnicas-edicion-genetica/
  
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.