Facebook Twitter

Avertisment german: „Avem nevoie urgentă de o nouă dezbatere publică asupra noilor tehnici de selecție și ameliorare!”

Matin Qaim, profesor de economie agricolă la Universitatea din Göttingen (Germania), a publicat recent rezultatele unui studiu al său în care explică de ce avem nevoie urgentă de o nouă dezbatere publică, bazată pe știință, asupra noilor tehnologii de reproducere, precum și a cerințelor de reglementare a reformelor. Expertul consideră că noile tehnologii de ameliorare pot contribui foarte mult la dezvoltarea agricolă durabilă și la securitatea alimentară, însă este necesară „o dezbatere publică reînnoită”.

Selecționarea plantelor a crescut semnificativ randamentul agricol în ultimele decenii și a adus o contribuție importantă la lupta împotriva foametei și a sărăciei, la nivel mondial. Cu toate acestea, intensificarea agriculturii a avut efecte negative asupra mediului. Creșterea producției alimentare va continua să fie crucială pentru viitor, deoarece populația și, în consecință, cererea mondială de alimente continuă să crească. Articolul lui Matin Qaim arată că noile tehnologii de reproducere a plantelor, cum ar fi ingineria genetică și editarea genelor, pot contribui la creșterea producției alimentare concomitent cu scăderea impactului asupra mediului.

În studiul său, economistul a evaluat cercetări din întreaga lume, din ultima jumătate de secol. Începând cu anii 1960, a avut loc o Revoluție Verde: soiurile cu productivitate mare, în special de grâu, orez și porumb au fost dezvoltate și cultivate pe scară largă, în special în Asia și America Latină. Drept urmare, randamentul culturilor s-a triplat, ceea ce nu numai că a crescut veniturile fermierilor, dar a îmbunătățit și accesul consumatorilor la alimente.

Cu toate acestea, randamentele ridicate au fost însoțite de utilizarea intensivă a produselor de protecție a plantelor. În plus, evoluțiile s-au concentrat pe un număr mic de specii de cereale, ceea ce a dus la reducerea diversității agricole. Conform studiului, noile tehnologii de reproducere moleculară pot ajuta la modificarea plantelor pentru a produce randamente mai mari. În plus, plantele pot fi modificate pentru a necesita mai puține îngrășăminte și pesticide, deoarece folosesc mai bine nutrienții din sol și sunt mai rezistente la boli, dăunători și condiții meteorologice extreme.

Noile tehnologii pot accelera și reproducerea noilor trăsături, permițând adaptarea mai rapidă la schimbările climatice. „Deși metodele noi precum CRISPR au fost inventate doar cu câțiva ani în urmă, ele au fost deja folosite cu succes în multe culturi diferite. Metodele sunt relativ simple și ieftine, astfel încât chiar și laboratoarele mici le pot folosi pentru a îmbunătăți speciile locale, un pas către o mai mare diversitate ”, explică Qaim.

Deși organismele modificate genetic (OMG) au fost cultivate timp de aproximativ 25 de ani, rămân în continuare controversate, în special în Europa. „Acceptarea scăzută a publicului a dus la obstacole de reglementare ridicate, care nu sunt justificate științific și încetinesc serios dezvoltarea tehnologiei”, arată cercetătorul.

 

"Problema este că autoritățile de reglementare din Europa tratează plantele dezvoltate prin editarea genelor în același mod ca și plantele modificate genetic în care sunt introduse gene străine. Aceasta alimentează temerile publice și împiedică dezvoltarea și utilizarea tehnologiei în agricultură. Din păcate, atitudinea europeană are implicații de anvergură pentru multe țări în curs de dezvoltare, în special din Africa, unde noile tehnologii agricole sunt deosebit de importante pentru fermele mici ", spune Qaim.

"Avem nevoie urgentă de un discurs public diferit și bazat pe dovezi cu privire la noile tehnologii de reproducere, deoarece acestea pot aduce o contribuție importantă la agricultura durabilă și securitatea alimentară", concluzionează profesorul Qaim.

Articolul original este disponibil pe https://eurekalert.org/pub_releases/2020-04/uog-un042720.php?mc_cid=df4b3740c2&mc_eid=63dbba79d4 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.