Facebook Twitter

Comunitatea științifică din UE cere din nou Comisiei să-și revadă poziția asupra editării genomului!

Federația Europeană a Academiilor de Științe și Științe Umaniste (ALLEA) a adresat la începutul acestei luni organismelor de conducere a UE cererea de a ridica restricțiile impuse culturilor modificate genetic. Concret, se solicită permisiunea de a utiliza tehnicile de editare a genomului care nu implică introducerea unor gene străine.

Acest lucru ar ajuta Europa să dezvolte culturi mai productive, mai adaptate climatului și mai rezistente la boli și dăunători și ar alinia UE la evoluțiile științifice recente, se spune în raportul ALLEA.

În 2018, Curtea Europeană de Justiție a decis că reproducerea utilizând tehnici de precizie pentru editarea genomului este supusă directivei UE din 2001 care interzice organismele modificate genetic.

Acum, UE se confruntă cu o presiune crescută pentru a regândi hotărârea instanței, pentru a-și îndeplini ambițiile pentru o agricultură durabilă și pentru a combate deșertificarea provocată de schimbările climatice în Europa.

Academiile spun că există un consens tot mai mare între oamenii de știință, factorii de decizie politică și organizațiile societății civile asupra faptului că legislația UE privind OMG-urile este învechită și trebuie revizuită. În prezent, un proces de autorizare lung și costisitor face aproape imposibilă comercializarea culturilor modificate genetic. În loc să fie supuse legislației OMG-urilor, culturile obținute prin editarea genomului ar trebui să fie supuse regulilor tradiționale de creștere a plantelor, se arată în raport.

Hotărârea judecătorească a reprezentat un obstacol major pentru cercetarea culturilor editate genetic în Europa. Cercetătorii din 120 de instituții din întreaga Europă fac apel la Comisia Europeană să o remedieze situația: „Aceste noi tehnologii pot contribui la reducerea amprentei de mediu a agriculturii”, spune raportul.

Miniștrii agriculturii din UE au solicitat Comisiei Europene să finalizeze un studiu privind efectul aplicării tehnicilor de editare a genomului în creșterea plantelor și a animalelor în conformitate cu legislația UE până în aprilie 2021.

Raportul ALLEA afirmă că modificările specifice ale genomului care nu introduc ADN străin sunt la fel de sigure ca tehnicile de reproducere clasice, conform dovezilor științifice actuale.

Ca atare, există patru scenarii pe care UE le-ar putea urma:

1. Să nu facă nimic.

2. Să exploateze mecanismele existente în legislația UE privind OMG-urile, de exemplu, introducând cerințe mai simple de evaluare a riscurilor pentru anumite OMG-uri care sunt considerate mai sigure, excepție care este permisă în temeiul articolului 7 din directivă.

3. Să efectueze mici modificări ale legislației pentru a alinia legislația UE privind OMG-urile cu legislația din alte națiuni importante din lume.

4. Revizuirea temeinică a regulilor, implicarea țărilor din afara UE pentru a asigura alinierea politicilor din întreaga lume.

Scopul final ar trebui să fie acela de a permite editarea genelor pentru a ajuta Europa să își atingă obiectivele ecologice, reducând utilizarea substanțelor chimice și dezvoltând culturi tolerante la medii saline și/sau rezistente la secetă.

„Ar trebui să existe o dezbatere deschisă, care să implice toate părțile interesate, înainte de a introduce produse obținute prin editarea genomului pe piețele europene”, se arată în încheierea raportului.

Articolul original este disponibil pe https://sciencebusiness.net/news/fresh-call-eu-allow-gene-edited-crops 
 
 
 
 
 

Abonează-te la Newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele știri și oferte, abonează-te la newsletter. Nu trimitem spam.